Historie

Eind jaren ’20 komen diverse terrazzowerkers uit Noord-Italië naar Nederland om dit specialistische vak uit te oefenen. Spadon vestigt zich in Leiden. Voortgekomen uit deze traditie van vloerenleggers, begint Umberto Spadon in 1977 met de vertegenwoordiging van Italiaanse tegelproducenten. Het merk Astor van de familie Bernabei, later Edimax Astor, is het eerste merk in zijn pakket en na ruim 45 jaar nog steeds onderdeel van de collectie.

Early adapters

Spadon Agenturen werkt graag met kwalitatief hoogwaardige producten van voornamelijk Italiaanse producenten. Spadon is altijd op zoek naar innovatieve materialen en is een early adapter. In 1982 verbond Umberto Spadon zich aan de grondleggers van het kunsthars gebonden marmercomposiet: Quarella. Dit merk is ook nog steeds onderdeel van het programma en later uitgebreid met kwartscomposiet.

Spadon voegt niet veel later het merk Cercom toe aan haar range, een van de eerste producenten van full body porcellanato. Voor dit type product werkt Spadon tegenwoordig met Cipa Gres. Eind jaren ’80 begint de samenwerking met COEM, toentertijd pionier met monopressatura tegels. Inmiddels is het programma van COEM ook volledig gebaseerd op porcellanato.

In 1996 treedt Maurizio Spadon, de jongste zoon van Umberto toe tot het bedrijf. Een jaar later leggen zij contact met Sicis, nu de meest vooruitstrevende en toonaangevende producent van mozaïek. In 2017 ontwikkelt Sicis bovendien Vetrite, glasplaten met dessins met veel mogelijkheden die verder gaan dan de keramische platen, zoals gebogen glas, lichtdoorlatend en transparant met design.

Projecten

Sinds begin jaren ’90 levert Spadon full body porcellanato tegels van Cercom voor alle publieke ruimtes van luchthaven Schiphol. Nu worden daar tegels van Cipa Gres gebruikt. Spadon is altijd actief geweest in projecten met voorbeelden als V&D, C&A, Shell, Kruidvat en Etos.

Edwin Smit versterkt het bedrijf vanaf 2006. Hij gaat zich toeleggen op de promotie van de producten bij architecten. Vanaf 2007 gaat hij hier structureel mee aan de slag. In 2008 wordt Edwin partner in het bedrijf. Hij bouwt een indrukwekkend netwerk van architecten en interieurarchitecten op en vele projecten volgen. In 2021 komt Edwin om bij een noodlottig motorongeluk. Edwin was 15 jaar lang een onmisbare, stuwende kracht binnen het bedrijf, maar nu moet Spadon verder zonder hem. Begin 2022 voegt Estée Lasschuijt zich bij Spadon om de promotie van de producten naar de architecten voort te zetten.

Platen

In haar voortdurende zoektocht naar innovaties voegt Spadon in 2007 grootformaat platen van 100×300 cm toe aan de collectie. Op dat moment is er nog weinig kennis over groot keramiek. Er zijn nog geen specifieke gereedschappen voor dit formaat. In het algemeen leidt het tot weerstand vanuit de verwerkende industrie. Inmiddels is de markt gewend aan dit formaat en wordt het product ook voor gevels en keukenbladen gebruikt. ABK maakt platen voor wand- en vloerbekleding, ABK Stone de platen in formaat 160×320 cm voor de keukenbladen.

Design

Drie merken in de collectie van Spadon waarbij innovatie, onderscheidend vermogen en hoogwaardig design de boventoon voeren, zijn Quintessenza, Kaza Concrete en Mutina.

Vanaf de oprichting van Quintessenza in 2013, vertegenwoordigt Spadon dit merk dat inmiddels bekend staat om haar collectie moderne, kleine wand en vloertegels met kenmerkende felle kleuren.
Kaza Concrete combineert een innovatief handmatig productieproces met design. De 3D elementen zijn vaak ontwikkeld in samenwerking met designers. De elementen zijn bijzonder verfijnd en strak gelijnd. Beton zag er nog nooit zo elegant uit.

Mutina wordt in 2021 aan de collectie toegevoegd. Elke collectie is het resultaat van een samenwerking met een gerenommeerde designer en een zoektocht naar de beste productie methode om dit product te realiseren.

 

Hebben we je
interesse gewekt?